De Chaos van Patrick Ness beter dan De Hongerspelen

29 07 2013
De Chaos

De Chaos

Het eerste deel van De Chaos Trilogie verscheen in hetzelfde jaar als het eerste deel van De Hongerspelen, dat is  een overeenkomst die verder niet zo veel zegt. Inhoudelijk zijn er meer overeenkomsten.

In beide verhalen groeien jongeren op in een van ons afwijkende maatschappij. Door de omstandigheden worden ze versneld volwassen en gedwongen keuzes te maken die grote gevolgen hebben.

Todd Hewitt woont in Prentissdorp, een kleine vestiging op De Nieuwe Wereld, een planeet waar kolonisten afkomstig van onze aarde een nieuw bestaan proberen op te bouwen. Al snel blijkt dat de mannen last krijgen van de Herrie, ze kunnen elkaars gedachten horen, maar ook de gedachten van alle andere wezens op de planeet. In Prentissdorp wonen alleen mannen en Todd is de laatste jongen in het dorp. Op zijn verjaardag zal hij worden ingewijd als man.

Voor het zover is ontdekt hij in het nabijgelegen moeras een stilte. Deze ontdekking zet de wereld in het dorp op zijn kop en Todd wordt gedwongen te vluchten. Hij ontdekt dat zijn kleine wereld anders in elkaar steekt dan hij dacht.

Het mes dat niet wijkt en Het donkere paradijs wordt in september van dit jaar afgesloten met Lawaai dat nooit stopt en is een regelrechte aanrader voor liefhebbers van De Hongerspelen. Vooral omdat De Chaos geweldig geschreven is en geen inzinkingen kent zoals De Hongerspelen. De gedachten van Todd tuimelen je tegemoet en daarin wint Ness het van Collins in originaliteit. Bovendien zorgt Patrick Ness voor de nodige humor naast het geweld, de psychologische machtspelletjes en Todds strijd om een beter mens te zijn dan hij is.

De trilogie is al bijna compleet en dus hoef je niet heel lang te wachten op een volgend deel. Dat is wel zo prettig.

Advertenties

Acties

Informatie

2 responses

29 07 2013
Nynke Andringa

Leuk Robert, meteen naar beneden en ze stonden er allebei, dus geluk!! Ik heb je blogbijdrage niet helemaal gelezen, want anders weet ik teveel. De 1e alinea was al voldoende, aangezien ik de Hongerspelen ook heb gelezen

Mei groetnis,

[balkje]

Nynke Andringa ● Manager bibliotheken gemeente Heerenveen
Werkdagen: maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag

Burgemeester Kuperusplein 48 ● 8442 CL Heerenveen
Tel: 0513 657 222 ● Mob: 06 12743353

n.andringa@bsfr.nl
http://www.bsfr.nl

[cid:26FECD2D-2674-4468-97F1-680085D4E9DE]

[ZA102637861][ZA102637858][btn_lightblue]

29 07 2013
Robert

Ok, leuk. Ben benieuwd wat je ervan vindt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: