Spotify

7 01 2011


In de bibliotheken lopen de uitleencijfers van cd’s langzaam maar zeker terug. De muziekindustrie kampt met dezelfde problemen; de omzet is daar met 47% afgenomen. De oorzaak moet worden gezocht in het kopiëren en (illegaal) downloaden van cd’s. Toch hoeft de rechtgeaarde muziekliefhebber niet te wanhopen, want er zijn alternatieven zoals Muziekweb en (internet) muziekdiensten als: iTunes, Lastfm en vooral Spotify

De online muziekdienst Spotify is sinds mei 2010 in Nederland beschikbaar en maakt het mogelijk naar meer dan tien miljoen nummers te luisteren, zowel modern als klassiek. Er zijn drie verschillende versies op de markt. Bij de gratis versie kun je twintig uur per maand muziek beluisteren al komt er dan wel reclame tussendoor. Voor 5 euro per maand kun je de reclame afkopen. Betaal je 10 euro per maand dan is de geluidskwaliteit beter, kun je de muziek op je iPhone installeren en afspeellijsten delen met volgers op Facebook en Twitter.

Na het aanmaken van een profiel op de website kun je volledig los. Het programma is zeer gebruiksvriendelijk. Voer in het zoekvenster de naam van een artiest in en alle nummers van die artiest komen in beeld. Klik vervolgens op de artiest en er verschijnt een beknopte biografie, alle geproduceerde cd’s (discografie) en een lijst met gerelateerde artiesten. Deze laatste optie is interessant om je horizon te verbreden en nieuwe artiesten te ontdekken. De nieuwste cd’s worden ook onmiddellijk aangeboden, ook die van 2011! Een aantrekkelijke mogelijkheid is dat je zelf ongelimiteerd lijstjes kunt samenstellen.

Spotify heeft contracten afgesloten met platenmaatschappijen en is daardoor volledig legaal. Jammer genoeg verdienen de artiesten er weinig aan, omdat de meeste mensen gebruik maken van de gratis versie. Niet alle artiesten verlenen daarom hun medewerking. Naar The Beatles, Led Zeppelin, Metellica, AC/DC en Bob Dylan zul je vergeefs zoeken. Dit zijn er slechts een handjevol. Opmerkelijk genoeg staat Dylan’s nummer ‘Girl from the north country’, dat gezongen wordt door Johnny Cash en Bob Dylan, er wel in.
Van Johnny Cash heb ik een lijst aangemaakt met alle door hem gecoverde nummers. Vaak zijn die mooier dan het origineel.
Spotify staat garant voor urenlang luisterplezier. Ook geschikt om feestjes en partijen muziekaal te omlijsten. Music on demand met een simpele muisklik!


Acties

Informatie

6 responses

10 01 2011
Gert Jan

Misschien is het nog wel het vermelden waard dat bibliotheekleden cd’s en muziek-dvd’s kunnen lenen uit de collecties van de bibliotheken in Leeuwarden en Sneek, ook via de website van de bibliotheken: http://www.ontdekdebieb.nl.

10 01 2011
PetriaJanice

Hallo Rein,

Leuke blogpost heb je geschreven. 🙂
Nog even een tip voor de lezers van je blogpost:
Op de Hyves van Zuid-Oost Friesland kan men een stap voor stap uitleg vinden hoe je Spotify installeerd en hoe je zoekt binnen Spotify.

Hier is de link:
http://bzof.hyves.nl/blog/37686690/Spotify_Wat_is_het_en_hoe_werkt_het/ITKB/

Groetjes,
Petra

11 01 2011
Elisabeth

Leuk stuk, Rein, over ‘streaming’.
Ik las gisteren toevallig in het krantje van de BUMA/STEMRA dat naar verwachting in 2014 meer dan 60% van alle audioapparatuur voorzien zal zijn van een snelle internetverbinding, dus…!
Geen Beatles is idd wel een gemis 🙂

Groetjes,
Elisabeth

12 01 2011
Ingrid

Rein alweer een leuk en leerzaam stukje. Ik ga het zeker eens proberen. Nu heb ik vaak Classic FM aan staan maar idaar s de fantasie ook wel eens op. Vaak hetzelfde. Alleen jammer dat het geluid via de laptop niet geweldig is.

14 01 2011
nynke

Hoi,
Gisteravond heb ik Spotify geinstalleerd en het werkt perfect. Leuk stuk om te lezen en goed uitgelegd.

groetnis
Nynke

28 10 2011
Nieuw tehuis gezocht voor onze cd’s « SuderBlog – Blog van Bibliotheken Súd Fryslân

[…] niet compleet zonder de online muziekdienst Spotify, ook al eerder vereerd met een bericht op dit blog. De gratis versie is voorzien van reclameboodschappen en heeft beperkte mogelijkheden, […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: